dinsdag 27 december 2011

januari 2010


WELKE BOEKEN LEZEN WE IN DE KLAS?
We vragen via verschillende organisaties boeken aan om de kinderen op een goede manier te helpen omgaan met het ziek zijn van Daan.
In de klas lezen we nu bijvoorbeeld: Ik heb Ridders in mijn bloed. Dit boek gaat over Bart, die ziek is. Hij moet naar het ziekenhuis. Hij krijgt pilletjes en spuitjes. Als hij weer op school komt heeft hij geen haar meer. Hij vertelt aan de klas hoe dit komt. Zijn vriendinnetje helpt hem als hij het moeilijk heeft.
Ook lezen we het boekje: Lucas en de slaapdokter. Lucas moet geopereerd worden aan zijn oren. In dit boekje wordt verteld wat een slaapdokter is en hoe de dokter zorgt dat hij in slaap komt. Lucas mag uiteindelijk weer naar huis en hoeft dan lang niet terug. Daan moet deze maand elke dag naar het ziekenhuis.

Van Daans moeder hebben we een boekje gekregen met uileg over wat de Radioloog doet. In kinderlijke woorden wordt uitgelegd dat je een masker op moet, zodat de machine op de goede plek kan bestralen. Het is bijvoorbeeld heel belangrijk dat je stil ligt, daarom krijgt Daan elke dag een slaapmiddel.

WAT IS DE KINDEREN VERTELD OVER HET ZIEK ZIJN VAN DAAN IN DE KLAS?
Vorige week maandag is de zus van Daan (Sacha) bij ons in de klas komen vertellen dat Daan een balletje in zijn hoofd heeft. De dokter kan het balletje niet opereren, daarom gaat de dokter proberen om het balletje kleiner te maken. Daan moet hiervoor elke dag naar het ziekenhuis toe om door een grote machine bestraald te worden.

Juf heeft uitgelegd dat als je goed naar je hand kijkt, je daar kleine gaatjes in ziet. Dat noemen ze celletjes. Ook heeft zij verteld dat je lichaam heel sterk is en er fantasiesoldaatjes zijn die goed in de gaten houden of je celletjes gezond zijn. De dokter heeft celletjes ontdekt die niet gezond zijn, de fantasiesoldaatjes hadden dit niet gezien, want ze zagen er net zo uit als de gewone celletjes. Nu gaat de dokter proberen de zieke celletjes kleiner te maken.

Juf heeft deze week verteld aan de kinderen dat Daan een infuus, slangetje, gekregen heeft op zijn borst, waar de dokter elke dag een slaapmiddeltje in kan doen, zodat Daan gaat slapen. Daarna gaat de machine weer stralen op zijn hoofd om ‘het balletje’ kleiner te maken. Ook weten de kinderen dat Daan 6 pilletjes op een dag moet slikken van de dokter.In een boekje lazen we deze week dat je door de pilletjes en de stralen er iets anders uit kunt gaan zien. Misschien word je gezicht iets dikker of misschien gaan je haren op je hoofd los zitten. Dat moeten we allemaal nog even afwachten.

Aan de deur hangt een envelop, daar doen we onze post voor Daan in, zodat hij elke vrijdag een heleboel kaarten krijgt. (we letten met elkaar goed op wat we op de kaarten schrijven)

Januari 2010
HET DOEL VAN DEZE WEB-LOG
Hallo Allemaal,
Op deze weblog vindt u het laatste nieuws rondom de ontwikkelingen van de gezondheid van Daan.
Sinds januari 2010 is bij Daan een tumor op de hersenstam (Ponsglioom) gediagnostiseerd. Hiervoor wordt Daan momenteel behandelt. Op deze weblog vindt u in de verschillende berichten meer informatie hierover.
Ook leest u hier wat er in de giraffenklas aan uw kind verteld is of waar we met elkaar over gesproken hebben.
Titels van boeken, inhouden van verhalen proberen we hier ook te melden, zodat we met elkaar er voor kunnen zorgen dat we zoveel mogelijk bij elkaar aansluiten in deze moeilijke periode.
Dank je wel voor het lezen en de hulp die we ook van jullie krijgen.
Juf Jolijn


Dinsdag 12 januari 2010
Dit is de brief met informatie van de ouders van Daan die aan ouders van school, familie en vrienden werd gestuurt;

Beste allemaal,
Afgelopen vrijdagavond kregen wij in het Sofia kinderziekenhuis in Rotterdam het verschrikkelijke nieuws te horen dat onze zoon Daan een kwaadaardige tumor in zijn hersenen heeft zitten.
Het nieuws sloeg in als een bom.
Toch waren wij als ouders wel al maanden erg ongerust over hem, hij oogde ontzettend moe, had geen fut om buiten school iets te ondernemen, zijn ogen stonden scheel van de een op de andere dag, lopen werd slechter, hij viel veel, praten werd slechter, zijn spierkrachten namen af.
Je weet dat er iets niet goed is maar niemand kwam er achter. Na vele onderzoeken, bloedtesten en scans, weten we uiteindelijk nu wat de boosdoener is.
We zijn blij dat die onzekere periode achter de rug is.
We vallen nu in snel tempo in een heel andere fase die zeker heel zwaar zal worden voor het hele gezin.
Omdat de tumor op een gevaarlijke plek zit is het niet operabel, met chemotherapie bereikt het niet voldoende.

De enige optie is om de plek te bestralen.
Daan zal een maand lang elke dag onder narcose bestraald worden op de poli in het Sofia kinderziekenhuis in Rotterdam.
We hopen dat deze behandelingen de tumor doet slinken en de druk in zijn hersenen doet verminderen, we hopen en bidden dat we dan nog een goede tijd met Daan kunnen hebben.
Voor hoe lang dat zal zijn is voor niemand duidelijk
Misschien heeft Daan af en toe een goede dag en kan hij even op school om het hoekje kijken.
We hebben hoop en veel vertrouwen op God….
Heel erg bedankt voor het meeleven, wij voelen ons daardoor verbonden met jullie en vinden het Ongelooflijk fijn om die warmte te mogen ervaren.
Hartelijke groet van John en Marleen Groeneweg
Sacha, Daan en Anne.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten